WE Clinic maart 2022

Working Equitation is een veelzijdige discipline binnen de paardensport. Het is ontstaan in Zuid Europa vanuit het traditionele werken met runderen in landen als Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje. Inmiddels is het wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen. 
 

De sport stamt niet alleen af van het werken met paarden in het veld, de tradities en arbeidsdressuur vormen nog steeds een levende basis van ieder onderdeel. Een goede dressuurmatige basis is noodzakelijk bij het rijden van de trails en het runderwerk. Paarden moeten licht aan de hulpen staan, wendbaar zijn en moedig; tijdens het werk met runderen bijvoorbeeld moet een kleine hulp voldoende zijn, als je iets drie keer moet vragen is het rund al ontsnapt. In de hoogste klasse (Masters) worden alle wedstijdonderdelen ook nog eens eenhandig gereden. Teamwork en vertrouwen in elkaar zijn essentieel! Daaraan werk je bv. bij het trainen met WE-hindernissen. Dat is leuk en afwisselend werk, waarbij al doende oefeningen als keertwendingen, wijken en later ook wissels en pirouettes op een serieuze maar speelse manier aan bod komen. Iedereen die op een praktische speelse manier zijn/haar paard wil trainen kan met Working Equitation uit de voeten. Misschien is je paard nu nog niet zo wendbaar, licht aan de hulpen, of moedig; door gericht arbeidsdressuurmatig te trainen kun je met elk type paard vooruitgang boeken. Wat voor soort of type paard je hebt, maakt dus niet uit (bron: www.workingequitationholland.nl).

 

Aangezien IJslanders van oorsprong ook zijn gefokt als werk- en gebruikspaard zijn ze ook uitermate geschikt voor de WE. Dat was ook wel te zien tijdens de kennismakingsdag WE die Henni had georganiseerd op 12 maart 2022 in Enkhuizen. Deze clinic werd gegeven door Laila Rood-Tang uit Venhuizen. Sommige van de deelnemende paarden vonden al die obstakels in het begin wat spannend, maar alles werd uiteindelijk door iedereen overwonnen!

 

Laila had van alles meegenomen uit het WE trailparcours om iedereen een goed beeld te geven wat een WE trailparcours inhoud en wat je met de onderdelen kan oefenen. Zo had ze onder andere de kleine roundpen mee, de brug, de bel, de L achteruit (en vooruit), een poort, de oefening rondom drie tonnen, een garrocha en een stierenkop met ring. De garrocha is een lange stok die wordt gebruikt tijdens het veedrijven en in het parcours is het de bedoeling dat de rijder de stok uit de ton pakt en dan de ring van de kop van de stier steekt.

 

In de ochtend werd de les in groepjes van twee gereden. Eerst werd er rustig aan de hand alles verkend en daarna werden de oefeningen te paard doorlopen. In de middag werd het trailparcours nogmaals door de paarden geïnspecteerd en daarna individueel gereden en beoordeeld door Laila. Waar sommige paarden in de ochtend nog van alles doodeng vonden leek het in de middag al veel vertrouwder. Een pauze is toch goed om alles even te laten bezinken. 

Het trailparcours werd "gewonnen" door Chantal Beemsterboer met Lettféti en zij verdienden een zakje paardensnoepjes. Al met al was het een gezellige en leerzame dag, en zeker voor herhaling vatbaar.

 

Onze dank gaat uit naar de familie Lub van Dierenkliniek Enkhuizen voor het beschikbaar stellen van de prachtige accommodatie en voor de gastvrijheid.