Jubileumdag Hestagaman 30 jaar

Drie jaar geleden, tijdens een Hestagaman vergadering kwam het aankomende jubileum van 2019 ter sprake. Onze vereniging zou in 2019 alweer 30 jaar bestaan. Dit konden wij natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan dus werd er toen al druk gesproken over hoe we hier invulling aan konden geven. In 2018 kregen de plannen voor een IJslandse paarden-expo wat meer vorm en op zaterdag 28 september 2019 was het eindelijk zo ver: de IJslandse paarden expo NH-stijl. Marije en Cunera van frá Skoti en Siggi en Irma van Strandhólar hebben hun deuren geopend voor onze leden zodat wij een kijkje in de keuken van deze mooie Noord-Hollandse stoeterijen konden nemen. 
 
Om half elf zouden wij verzamelen bij frá Skoti in Weesp. Op deze prachtige locatie stonden wij met koek (taart) en zopie (koffie, thee en fris) te wachten op onze leden. Binnen een mum van tijd waren er al 30 leden aanwezig. Vol passie begon Marije te vertellen over hun bedrijf. Bij frá Skoti draait het om het fokken, trainen en rijden van IJslandse paarden. Maar ook instructie en gedragstraining zijn een belangrijk onderdeel. We hebben een uitgebreide rondleiding gekregen over hun mooie terrein met veel achtergrondinformatie over de foklijnen. Daarna hebben we in de stallen de hengsten bewonderd en hebben we uitleg gekregen over hoe KI in zijn werk gaat.

Als afsluiter liet Marije in de roundpen zien hoe je de aandacht van een paard bij je kunt houden tijdens het vrij longeren. Het was heel leuk en interessant om te zien en Marije heeft een talent voor uitleggen en vertellen. Ze had wel uren vol enthousiasme kunnen doorgaan en wij wilden nog wel uren luisteren, maar onze tijd zat er helaas op. Wij moesten ons richting de Wijdewormer begeven voor de lunch. 
 
In de kantine van rijvereniging Amethyst stond een tafel klaar met soep, broodjes, yoghurt en andere versnaperingen om de hongerige magen te vullen. Er werd goed gegeten en gedronken en er was tijd om lekker even bij elkaar te gaan zitten om de ochtend nog eens de revue te laten passeren. 
 
Na de lunch togen wij allen naar de volgende stoeterij. Strandhólar van Siggi en Irma in het mooie Camperduin. In de heerlijk knusse kantine vertelde Irma over het bedrijf, waarna een rondleiding over het terrein volgde. Het is een prachtig bedrijf in een haast IJslandse setting, vlakbij het strand. Irma heeft veel verteld over het ontstaan van hun bedrijf met mooie faciliteiten, zoals een binnenbak en ovaalbaan, en het houden van IJslanders. Daarna hebben we nog een rondje langs de paddocks gedaan met leuke verhalen over de paarden die daar stonden. Na de rondleiding mochten de leden het terrein nog verder verkennen en naast IJslandse paarden liepen er ook super schattige IJslandse puppies rond. Ze trokken alle aandacht naar zich toe en iedereen wilde ze wel mee naar huis nemen. Ter afsluiting was er een gezellige borrel in de stallen. 
 
Als klap op de vuurpijl stond er een heerlijke barbecue op ons te wachten op de bijna vaste wedstrijdlocatie van Hestagaman bij de ponyclub te Heiloo. Super verzorgd eten en drinken, gezellige muziek en leuke leden zorgden ervoor dat dit een ontzettend leuke manier was om elkaar allemaal wat beter te leren kennen, gezellig te kletsen over onze viervoeters en gewoon ontspannen te genieten. 
 
Stoeterij frá Skoti en stoeterij Strandhólar willen wij graag nogmaals heel hartelijk danken voor de warme ontvangst, de vele informatie en hun gastvrijheid. Wij kijken terug op een zeer geslaagd jubileum. Op naar de volgende dertig jaar!