De essentie van de Gæðingakeppni


De Gæðingakeppni is de meest toegepaste wedstrijdvorm in IJsland. Een belangrijke reden hiervoor is dat deze wedstrijdvorm het beste aansluit bij de oude tradities rondom het IJslandse paard. Dit komt voornamelijk doordat het paard en zijn specifieke eigenschappen beter uitgedragen kunnen worden ten opzichte van andere wedstrijdvormen. Belangrijk zijn eigenschappen zoals ‘spirit’ en het karakter, het beeld van het paard onder de ruiter en de kracht die van de combinatie uitgaat. Samen met deze relatief eenvoudige wedstrijdvorm resulteert dit in een positieve benadering van het paard. Het stelt de ruiter in staat om het paard op z’n best te laten zien, kortom het paard staat centraal!

Het verschil tussen een Gæðingakeppni en een sportwedstrijd is, dat bij de sportwedstrijd de ruiter centraal staat. De ruiter laat dan zien hoe perfect het paardrijden, het ritme, de snelheid en de bewegingen zijn. Bij een Gæðingakeppni staat juist het paard centraal en dit maakt een Gæðingakeppni een meer toegankelijke wedstrijdvorm, waaraan ook veel meer typen paarden kunnen deelnemen. De perfectie van het paardrijden speelt een ondergeschikte rol, het gaat veel meer over de ‘spirit’ en kracht van het paard en de aanvullende kwaliteiten van het paard binnen de verschillende gangen.

In alle proeven van de Gæðingakeppni bepaalt de ruiter de volgorde van het tonen van de gangen, behalve bij het onderdeel stap. Dit stelt de ruiter in staat om een voor het paard zo ideaal mogelijke volgorde te kiezen.

Een Gæðingakeppni is vooral bedoeld voor iedereen die het leuk vind om deel te nemen aan een wedstrijd, waarbij het gaat om het tonen van de beste eigenschappen van het paard. Deze benadering, waarbij het paard centraal staat, past heel goed bij het oorspronkelijke beeld van het IJslandse paard waarbij de geest vrij is, zodat het karakter van het paard optimaal naar voren komt. Dit wordt in IJsland een ‘écht IJslands paard’ genoemd: een “gaedingur”.
Foto: Friðgeir Guðmundsson. Foto: Friðgeir Guðmundsson.