Lesdag vrijheidsdressuur


Lesdag Vrijheidsdressuur
Vrijheidsdressuur, trainen door motiveren.
Lijkt het je leuk om eens een dag heel anders met je paard bezig te zijn, hem of haar te leren lachen op commando, of misschien wel buigen? Geef je dan op voor een lesdag vrijheidsdressuur.
Wat is vrijheidsdressuur eigenlijk? Een redelijk nieuwe tak van sport binnen de paardensport is de vrijheidsdressuur. Hierbij wordt een paard getraind met als doel dat hij alle gegeven commando's in vrijheid op volgt. Hierdoor wordt de trainer uitgedaagd om de training voor het paard zo aangenaam mogelijk te maken, dus trainen door het paard te motiveren.

De oefeningen die men het paard leert zijn naar eigen keuze, vaak kiest men voor de zogenaamde circuskunstjes, maar een in vrijheid aangeleerde piaffe of met meerdere paarden los longeren valt ook onder vrijheidsdressuur. De creativiteit van de trainer wordt bij deze tak van sport dus aangesproken en dat is 1 van de dingen die dit werk zo leuk maakt. Daarnaast maakt het feit dat je bij vrijheidsdressuur veel vanaf de grond met je paard werkt dat je een veel betere band met je paard krijgt en door de vele oefeningen wordt je paard ook leniger en sterker. Aangezien het paard moet zoeken naar oplossingen voor vraagstukken verbeter je het zelf oplossend vermogen van je paard, ze leren te leren. Ook zit er een groot spel-element in de oefeningen waardoor het paard meer expressie en meer communicatie mogelijkheden krijgt. Al met al is vrijheidsdressuur dus een waardevolle aanvulling voor het contact met en de training van je paard

Hestagaman organiseert 11 mei 2013 een lesdag vrijheidsdressuur. Voor deze dag komt Danielle Meyboom vanuit het Brabantse onze kant op. Voor meer informatie over Danielle kijk dan op haar website: www.amable.nl.

Hoe zit een lesdag er globaal uit:
Tijdens een workshop beginnen we met een theoretisch gedeelte. De theorie duurt 1,5 a 2 uur, afhankelijk van het aantal vragen en aantal personen. Tijdens de theorie bespreken we hoe een paard leert, welke leertechnieken er zijn, waarom we in dit geval kiezen voor clickertraining bij vrijheidsdressuur, waar clickertraining verder nog voor gebruikt kan worden en hoe we ons paard uitleggen dat we vanaf nu met een clicker gaan trainen.
Na de theorie gaan we in groepen van max 5 personen in de praktijk aan de gang. Bij de workshopprijs zit ook een clicker inbegrepen, deze hoeven de cursisten dus niet zelf te verzorgen. Per groep zijn we ongeveer 1 a 1,5 uur bezig en afhankelijk van het aantal personen gaan we na een koffiepauze nog een half uurtje met alle paarden aan de gang om het geleerde nog even te herhalen
De kosten zullen bij voldoende deelname maximaal 60 euro per combinatie zijn.

Interesse? Geef je dan voor 10 april 2013 op via henni_smit@hotmail.com