Centered Riding Symposium, 7 en 8 november 2015


Misschien heb je de term weleens langs horen komen, misschien heb je ervaring met Centered Riding. Of misschien is dit de eerste keer dat je ervan hoort. Centered Riding betekent letterlijk 'rijden vanuit je middelpunt' . Het stelt de ruiter in staat om in balans te rijden en harmonieus samen te kunnen bewegen met zijn paard. Centered Riding streeft naar rijden met zo min mogelijk (in-)spanning. Centerd Riding kun je toepassen op alle rijstijlen, en is interessant voor alle niveaus, of je nu recreatief rijdt of hoog in de wedstrijdsport.

Sally Swift is de grondlegger van deze methode. Door haar eigen rugkwaal (scoliose) verdiepte zij zich in onder andere anatomie, ademhalingstechnieken, biomechanica van mens en paard en Oosterse vechtsporten. Daaruit ontwikkelde zij een rijmethode waarin al deze technieken verweven zijn. Het resultaat is een ruiter die ontspannen te paard zit en een paard dat ontspannen en vrij beweegt.
Bewustwording van je eigen lijf, zit, houding en ruiterhulpen staan bij Centered Riding centraal. De oefeningen leren je hoe je je efficiënter kunt bewegen, hoe je je balans kunt verbeteren en hoe je je hulpen beter en fijner kunt geven.

De vier uitgangspunten van Centered Riding (zachte ogen, ademhaling, centreren en bouwstenen) kunnen je helpen om het vertrouwen en de harmonie tussen jou en je paard te vergroten. Doordat je stabiel en in balans in het zadel zit, kun je met je paard meebewegen. Je paard kan vrij bewegen, en jij kunt voelen wat de invloed is van jouw lichaam op je paard. Je kunt je hulpen steeds beter geven. Rijden wordt makkelijker, en de samenwerking tussen jou en je paard wordt steeds beter.

Centered Riding symposium 2015: Centered and Beyond
Op 7 en 8 november vindt voor het eerst het internationale Centered Riding symposium in Nederland plaats, en wel op manege De Nieuwe Heuvel in Lunteren. Behalve Centered Riding komen heel veel andere onderwerpen aan bod zoals paardengedrag, verschillende trainingsmethodes, trainings ethiek, zadelpassen, anatomie van het paard, didactiek, voeding, gangenpaarden en nog veel meer.

Gedurende het weekend kun je verschillende level IV CR instructeurs aan het werk zien, in demonstraties, lessen of lezingen. Het symposium is een unieke kans om in hele korte tijd van veel verschillende mensen in de meest uiteenlopende disciplines te leren.

Het volledige programma staat op de website www.centeredriding.org.