Clinic werken aan de lange teugel


Hestagaman organiseert een clinic werken aan de lange teugel, door Piet Bakker.

Het werken aan de lange teugel is weer een heel andere manier van werken met je paard. Zoals je misschien wel weet loop je er naast/ achter, dus niet alleen werken voor het paard maar ook voor de mens. 

Het werken met lange teugel kan een heel goede aanvullende oefening zijn op het trainen van een paard.  Werken aan de lange teugel biedt vele voordelen. Het is een leuke manier van trainen die het paard leert vertrouwen op zijn trainer. Met de lange teugel kunnen erg veel oefeningen uitgevoerd worden, van schriktraining tot de hoge dressuur. Met de lange teugel kan bijna alles gedaan worden wat onder het zadel ook geoefend kan worden. Het is een goede methode om de conditie van het paard op te bouwen en hem tegelijkertijd soepeler en beter aan de hulpen te krijgen.

 

Het werken aan de lange teugel kan gezien worden als de kroon op het werk van de ruiter. Het is het bewijs dat het paard zo goed begrijpt wat de ruiter bedoeld en dit met zoveel vertrouwen en plezier doet, dat ruiterhulpen niet meer nodig zijn. De ruiter beschikt namelijk niet meer over zijn been en zithulpen. Daarbij is het voor het paard heel makkelijk niet te gehoorzamen. De ruiter loopt namelijk op een zeer kwetsbare plek en kan weinig doen als het paard zou staken.  Het is daarom belangrijk dat het paard al voldoende gedresseerd is voordat men dit werk gaat doen.

 

Daarnaast is het een heel fijn trainingsonderdeel om de paarden te trainen op:

  • het rechtrichten;
  • nageeflijkheid;
  • verkrijgen van balans;
  • verkijgen van evenwicht.

 

De clinic wordt gegeven door Piet Bakker. Piet Bakker is de nestor van het werk aan de lange teugel in Nederland. Piet heeft zijn eigen paarden tot en met de schoolsprongen opgeleid en is nog altijd gedreven en fanatiek.

 

Locatie: Herenweg 61 in Bergen

Kosten: 45 euro per deelnemer, inclusief koffie, thee en wat lekkers, lunch zelf verzorgen.

Aantal deelnemers: maximaal 9.

 

Zin om mee te doen? Geef je dan op bij Anneke van Staalduinen